Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Login

Register Now

După înregistrare, veți primi 20 de puncte în contul Dvs. Punctele respective se pot folosi la adăugarea unui articol cu link, către website-ul Dvs.

Care sunt tipurile de psoriazis?

Care sunt tipurile de psoriazis?

Una dintre cele mai des intalnite afectiuni la nivelul pielii este psoriazisul. Aceasta este o boala cronica autoimuna care afecteaza in mod egal atat barbatii, cat si femeile la nivel global.

Pe langa efectele propriu-zise ale acestei boli, persoanele care se confrunta cu psoriazis dezvolta un risc ridicat pentru aparitia altor afectiuni, astfel ca psoriazisul nu trebuie nicidecum neglijat.

Care sunt simptomele psoriazisului?

Boala de psoriazis poate fi destul de usor diagnosticata, asta pentru ca afecteaza in mod vizibil celulele pielii. De altfel, psoriazisul este declansat de o dereglare a sistemului imun, care conduce la regenerarea pielii mult mai repede decat in mod obisnuit.

Astfel organismul nu are suficient timp pentru a se adapta la aceste schimbari extrem de bruste, iar in anumite zone ale corpului se aduna un exces de celule care provoaca leziuni.

Leziunile se prezinta in general sub forma unor pete rosiatice proeminente, localizate cel mai des pe coate, genunchi, zona lombara si scalp, dar pot aparea oriunde in alta parte. De asemenea, in zonele afectate apar descuamari ale pielii, insotite de mancarimi si uneori chiar sangerari, in momentul eruperii.

De asemenea un alt simptom al psoriazisului, intalnit la 50% dintre pacienti este reprezentat de modificari ale unghiilor, care isi pot schimba culoarea si pot deveni ingrosate si crestate.

Tipuri de psoriazis

In functie de localizarea leziunilor, dar si de aspectul acestora pot fi evidentiate mai multe tipuri de psoriazis, dupa cum urmeaza:

  • Psoriazis in placi
  • Psoriazis gutat
  • Psoriazis inversat
  • Psoriazis pustulos
  • Psoriazis eritrodermic

Psoriazisul in placi este cel mai intalnit tip al acestei afectiuni, mai exact in peste 80% din cazuri. El se manifesta prin aparitia unor pete rosii proeminente, de obicei dureroase, acoperite de celule albe de piele moarta.

Deseori pacientii care sufera de acest tip de psoriazis se confrunta cu mancarimi severe, iar leziunile se pot crapa si sangera.

Psoriazisul gutat afecteaza in general copiii si adolescentii, iar acesta se manifesta sub forma unor leziuni mici de culoare rosie, cu cruste. Acest tip de psoriazis apare in deosebi in urma unei infectii streptococice la nivelul gatului, iar ulterior exista sansa ca acesta sa evolueze catre psoriazis in placi.

Psoriazisul inversat este mai rar intalnit si se deosebeste de celelalte tipuri ale bolii prin faptul ca leziunile nu sunt solzoase, ci se prezinta sub forma unor eruptii fine rosiatice, care apar sub pliurile pielii. Psoriazisul inversat se localizeaza cel mai adesea in spatele genunchiului, in zona genitala, subrat sau sub sani.

Psoriazisul pustulos

Psoriazisul pustulos se manifesta prin aparitia unor pustule la nivelul pielii, proeminente pline cu puroi. In astfel de cazuri mainile si picioarele sunt cel mai des afectate, iar psoriazisul pustulos se poate manifesta drept o complicatie a psoriazisului in placi, urmare a administrarii unor medicamente sau intreruperea medicamentelor dupa o perioada indelungata de utilizare.

Psoriazisul eritrodermic este cea mai severa forma de psoriazis, care de altfel reprezinta o urgenta medicala. Aceasta se manifesta prin aparitia unor leziuni sub forma de arsuri severe, ce provoaca mancarimi si exfolierea pielii. Este totusi un tip de psoriazis foarte rar intalnit.

Indiferent de tipul de psoriazis si de simptomele cu care se confrunta, orice pacient trebuie sa se prezinte la un medic de specialitate, deoarece psoriazisul este o afectiune care nu trebuie nicidecum neglijata.

About Optimizare SEO


Follow Me

Leave a reply

Care este capitala româniei? ( bucuresti )